Pages

Selamat Datang Ke Sadau FM 99.9Mhz dan MoazmarFM ...Dekat Di Hati Menemani Anda Dimana Jua .....Radio Lebah Fm 99.9Mhz ini boleh dinikmati di linkaran 10 km dari studio dengan menggunakan mana mana radio FM ..samada radio kereta atau radio rumah ,radio HP dsb dan kedua dua station radio ini sdah di onlinekan jadi anda boleh mendengar dimana sahaja anda berada di seluruh dunia melalui laman sesawang anda....sebrang masalah dan cadangan sila email ke moazmar@yahoo.com .moazmaqr@yahoo.com.group lebahfm...> Radio LebahFM... 99.9MHZ telah berjaya di onnline ke laman sesawang ...peminat radio kini boleh menikmati siaran radio sadaufm 99.9Mhz dan moazmarFM dimana sahaja berada ..anda boleh klik je kat butang play tu .........Terima kasih atas sokongan anda .......Untuk paparan yang sempurna gunakan explorer 8 keatas...Terima kasih ...untuk melihat paparan lepas sila klik older post ruangan posting paling bawah ..Syukran ........ UQBAH BIN NAFIQ: "Ya Allah, kiranya aku tahu di seberang lautan ini masih ada daratan dan manusia nescaya aku renanginya untuk menjulang bendera Islam di sana". ...............LebahFM..Kenapa??.... Nabi Shalalahu ‘Alaihi Wasallam mengibaratkan seorang mukmin sebagai ‘lebah’. Sesuatu yang tidak merosak dan tidak menyakitkan : “Tidak makan kecuali yang baik, tidak menghasilkan kecuali yang bermanfaat dan jika menimpa sesuatu tidak merosak dan tidak pula memecahkannya.” Semoga diri ini bisa menjadi ibarat lebah. Insya Alla . TGNA: “Perjalanan ini akan terhenti sekejap di lampu isyarat, dan akan diteruskan apabila lampunya bertukar hijau. Bersabarlah sekejap menunggu warna hijau itu, sementara warna merah dan kuning silih berganti. Tapi ingat enjin jangan dimatikan!" "SeOrAnG TeMaN, BiLa BeRjAuHaN, DiA AkAn MeNaNgIs KeRaNa RiNdU & Bila DeKaT, DiA AkAn MeNaNgIs KeRaNa TaKuT BeRpIsAh, JiKa HaRi iNi Ia DaTaNg, JaNgAn BiAr Ia BeRlAlu PeRgI... JiKa EsOk Ia BeRtAnDaNg JaNgAn HaRap Ia KeMbAlI LaGi, SeSuNgGuHnYa, YaNg InDaH ItU PeRtEmUaN, YaNg MaNiS ItU KeMeSrAaN, YaNg PaHiT ItU PeRpIsAhAn, YaNg TiNgGaL HaNyAlAh KeNaNgAn... HiLaNgNyA SeOrAnG TeMaN, IbArAt HiLaNg SeBeLaH TaNgAn, LuKaNya BoLeH DiUbAt TaPi HiLaNgNya TiAdA GaNtI" >
Dunia Sementara Akhirat Selamanya

Bismillahirohmannirohim...

Allah Swt menciptakan Dunia ini untuk kita Manusia.
Namun kita di Ciptakan oleh Allah bukanlah untuk Dunia ini

Allah Swt menciptakan kita adalah untuk kehidupan Akhirat yang Selama-lamanya
Ketetapan Allah bahwasanya Dunia ini hanyalah Sementara saja
Apa saja yang ada di dunia, siapa saja yang berada di Dunia hanya Sementara saja
Kaya di Dunia Kaya yang Sementara
Miskin di dunia miskin pun yang Sementara
Jadi Raja di Dunia raja yang Sementara
Jadi Rakyat pun Sementara sajaJom Tengok Macam Macam TV yg Percuma termasuk tv1/2 dan lagi lagi

Friday, February 15, 2013

Jawatan

Wahai anakku,

Janganlah engkau meminta sesuatu jawatan, kerana ianya akan menyusahkan kamu nanti di akhirat. Sedang kamu tiada kekuatan untuk memikulnya. 

Wahai anakku, 
Andainya manusia faham betapa beratnya hisaban Allah ke atasnya di akhirat, dan ia akan ditanya semua yang ada dibawah tanggungannya dan apa yang diamanahkan kepadanya, nescaya manusia akan lari daripada bebanan jawatan itu. 

Wahai anakku,
Apakah kekuatan yang kamu ada untuk berhadapan dengan hisaban satu persatu di akhirat nanti. Kerana itu, janganlah engkau berdukacita seandainya kamu tidak dibebankan dengan sebarang jawatan, kerana itu adalah keringanan Allah ke atas kamu. Bersyukurlah bilamana kamu mendengar berita gembira itu, sujud syukurlah agar syaitan akan berputus asa untuk merosakkan imanmu.

Wahai anakku,
Sesungguhnya jawatan itu tiada sebarang manfaat kalaulah bukan kerana Islam. Peliharalah sebaik mungkin tujuan ini, gigitlah dengan gigi gerahammu, dan ikhlaslah dalam setiap tindakanmu. Nescaya engkau memperolihi kekuatan dalam melaksanakan amanahmu. 

Wahai anakku,
Bebanan ini akan menjad ringan kalaulah Allah membantumu, dan Ia tidak akan menolongmu seandainya kamu jauh dariNya. Andainya kamu terasa berat tekanan perasaanmu dalam tugasanmu, maka hendaklah kamu lebih erat hubunganmu denganNya. Kamu tidak akan kecewa dengan celaan makhluk kepadamu, bilamana kamu mengenang celaan yang ditanggung oleh Rasulullah s.a.w lebih berat darimu, Jadilah Baginda sebagai pendorongmu dalam melaksanakan amanahmu, nescaya engkau akan memperolehi model terbaik dalam hidupmu.

Wahai anakku,
Aku hairan ada orang yang bersungguh-sungguh untuk memperolehi jawatan, sebingga sanggup melobi dan memburukkan orang lain. Apakah ia sedar apa yang menantinya di akhirat ?. Saidina Abu Bakar, Umar, Othman dan Ali menolak jawatan dan merasakan ada orang lain yang lebih layak sebagai khalifah. Imam Abu Hanifah menolak jawatan Mufti, sedang ia jauh lebih warak dan taqwanya dari kita. Umar Bin Abd Aziz merayu- rayu agar tidak dilantik. Namun Allah akan memberi kekuasaan kepada siapa yang dikehendakinya. 

Wahai anakku,
Seandainya kamu dipilih juga memikul bebanan jawatan itu, gunalah sebaik mungkin untuk menyelamatkan mereka di bawah tanggungjawabmu dari kemurkaan Allah dan azabNya di akhirat. Laksanakanlah amanah ini dengan memohon pertolongan kepada Allah, dan bersabarlah di atas sebarang mehnah, kerana aku yakin Allah akan membantumu. 

Wahai anakku,
Allah sentiasa melihat dan mendengar rintihanmu dalam kesusahan engkau menanggung bebanan amanah ini, dan pasti Dia tidak akan membiarkan kamu. Bersabarlah dan sungguh- sungguh kamu kena sabar dengan melihat mereka yang jauh lebih berat tekanan dan bebanan darimu, nescaya kamu akan terasa ringannya bebanan yang sedang kamu hadapi. 

Ya Allah, janganlah engkau bebankan aku dengan sebarang jawatan di dunia ini untuk menyusahkan aku di akhirat. Bantulah aku dalam amanah ini, dan janganlah engkau bebankan aku dengan perkara yang aku tidak mampu melakukannya. 

No comments: